Da li se uređaji “planirano kvare” kada istekne garancija?

Da li se uređaji “planirano kvare” kada istekne garancija?

I sami smo to zaključili, a Evropski potrošački centar nam to sad i potvrđuje – kućna tehnika nije kakva je nekada bila!

Nekada su mašine trajale i više od 20 godina, a sada daj bože da izdrže 5

Nove tehnologije podrazumevaju više elektronike i drugačije materijale, a potrošači i potrošačka udruženja sumnjaju u lošu poslovnu praksu proizvođača i pokušavaju da dokažu da se uređaji planirano kvare upravo kada im istekne garancija.

Mašina za veš koja je nekada trajala i više od 20 godina, danas radi samo pet, pegla četiri, frižideri i šporeti od sedam do 10 godina, pokazalo je istraživanje.

Dok traje garancija kupci su bezbrižni jer ne snose trošak popravki, a mali kućni uređaji poput pegli, fenova za kosu ili telefona odavno se na popravku više i ne odnose. Od trenutka kada prođe garancija uglavnom se popravljaju uređaji koji su više klase, što znači i skuplji.

Neki uređaji su proizvedeni i tako da ih je nemoguće popraviti. Zamena baterije na mobilnom telefonu ranije je trajala nekoliko sekundi, dok su danas telefoni takvi da ih morate polomiti da bi došli do baterije.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača garancija na belu tekniku i kućne aparate mora biti najmanje dve godine, a proizvođač i prodavac mogu dati samo dužu, nikako kraću garanciju…

Kada bi proizvođači smanjili takozvano planirano kvarenje i kada bi se povećao broj popravki, potrošači bi ostvarili uštedu od šest milijardi evra godišnje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *