Najveći igrači na mobilnom tržištu sve više u senci “Kineza”

Južnokorejski Samsung i američki Apple sve brže gube udeo na svetskom tržištu pametnih telefona zbog kineskog Huaweija, koga potrošači biraju zbog znatno nižih cena premimum modela, pokazalo je novo istraživanje.

Tržišni podaci koje je objavila tehnološko-istraživačka kompanija Gartner pokazali su da se udeo Huaweija na tržištu pametnih telefona povećao 15 procenata u tri poslednja meseca 2018. godine, i četiri odsto za godinu dana, piše CNBC.

Njegovi konkurenti Samsung i Apple i dalje zauzimaju prvo i drugo mesto po tržišnom udelu, sa 17, odnosno 16 odsto. Međutim, obe kompanije su izgubile svoj tržišni udeo u četvrtom kvartalu na godišnjem nivou, Saumsung za otprilike jedan odsto, a Apple za dva.

“Apple doista gubi popularnost zbog nekoliko stvari, pogotovo kada je u pitanju tržište u nastajanju poput velike Kine, koje uključuje kontinentalnu Kinu, Hong Kong, Makao i Tajvan. U Kini su vodeći kineski igrači značajno podigli kvalitet svojih pametnih telefona”, izjavio je viši direktor za istraživanja u Gartneru Anšul Gupta za CNBC.

Apple je u četvrtom kvartalu 2018. godine prodao 64,5 miliona iPhone uređaja, procenjuje Gartner. To je smanjenje od gotovo 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što predstavlja najveći kvartalni pad isporuka iPhone uređaja na godišnjem nivou, od prvog kvartala 2016. godine.

Ta kompanija je saopštila da je prodaja usporena uglavnom zbog lošeg poslovanja u Kini. Najnoviji rezultati pokazuju da je prihod od prodaje iPhonea u proteklom tromesečju na godišnjem nivou, pao za 15 odsto, na šta je izvršni direktor Tim Kuk rekao da su uzroci to što potrošači “zadržavaju svoje iPhone nešto duže nego u prošlosti” i “makroekonomski faktori, posebno na tržištima u razvoju”.

“Kada pogledate vodeće pametne telefone marke Huawei, ili Oppo i Vivo, oni imaju karakteristike koje se mogu naći i u vodećim telefonima kompanija Samsung i Apple, ali u isto vreme cene su prilično niske”, rekao je Gupta.

On dodaje da je Appleov iPhone i Samsungov Galaxy imaju “postepena i marginalna poboljšanja” tokom svakog ciklusa nadogradnje. Zajedno sa maloprodajnom cenom od oko 1.000 dolara za njihove najbolje uređaje, potrošači se sve više okreću jeftinijim uređajima poput Huaweija i drugih kineskih brendova koji nude slične specifikacije, rekao je on.

Naprosto preko noći, Samsungove već i tako visoke cene mobilnih telefona otišle su u novi ekstrem lansiranjem novog telefona na preklapanje Galaxy Fold – po ceni od 1.980 dolara. Komentatori su već upozorili da bi cena mogla biti previsoka da privuče kupce.

Takođe, budući da kineski igrači povećavaju vidljivost brenda na međunarodnim tržištima, ljudi sve više “sa ponosom” ističu da poseduju neki od kineskih modela, kao što bi to bilo u slučaju da su vlasnici Applea ili Samsunga, zaključio je Gupta.

Izvor: B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *