Zašto je sporo ceđenje soka mnogo bolje od brzog?

“Što je brzo, to je i kuso”

Stara narodna izreka opet pogađa u srž stvari. Pravi primer su sokovnici. Recimo da najzad želite da počnete sa zdravim načinom života. Ceđenje sokova čini vam se kao jednostavan način da u svoje telo, iscrpljeno porocima i brzom hranom, unesete brdo vitamina. Bravo za odluku! Ali, eto muke – koji sokovnik kupiti? Želite li da se sada, kada ste konačno rešeni da zdravlje preuzmete u svoje ruke, priklonite polovičnim, neefikasnim rešenjima? Ne? Birajte onda spore sokovnike.

Šta znači sporo ceđenje?

Znate da je hladno ceđeno maslinovo ulje zapravo najkvalitetnije? Ne bez razloga. Sporo ceđenje znači manje obrtaja u minutu. Dok je kod centrifugalnih sokovnika brzina velika (primer 13 000/min) u ovom slučaju je mnogo manja (prosečno 50). Blag, ali konstantan pritisak i spora rotacija čine da se iz svakog komada pažljivo iscedi svaki korisan sastojak. Ako oprezno birate omiljeno voće i povrće i za njega trošite dosta novca definitivno želite da bacite što manje ostataka, zar ne?

Kakav je sporo ceđen sok?

  1. Ima ga više. Sve što cedite (pa makar to bilo i bilje) do kraja je upotrebljeno. Štaviše, u slučaju aromatičnog bilja, centrifugalni sokovnici bili bi vam beskorisni.
  2. Punijeg i bogatijeg ukusa. U njemu nema mehurića, ni previše pene, a oni koji ga degustiraju ukus opisuju kao “svilenkast”.
  3. Mnogo hranljiviji. U ovom slučaju nutritijenti nisu uništeni visokom temperaturom koju proizvode velike brzine drugih sokovnika.

Jedna od većih prednosti je i manja potrošnja struje. Dok je snaga motora centrifugalnih u nekim slučajevima i 800W, kod modela Philips HR 1880 je 200, a kod Gorenje JC4800VWY takođe 200W . Bitno je to znati u vreme kada se električna energija štedi na svakom koraku. Budite sigurni da će ovakav sokovnik biti ne samo štedljiv, već i prijatan za upotrebu zbog tihog rada. Sigurno je da ne čeznete za nečim što će probuditi i ukućane i komšije.

Kada pogledate pulpu koja je ostala, videćete da je suva, dok drugi sokovnici ostavljaju tečnost u njoj. Naravno, uvek možete regulisati koliko pulpe želite u svom napitku i pametno iskoristiti sve što preostane. Model iz Gorenja ima dve posude, za sok i umake, a svaka je zapremine od po 0.6 l. Kod Philips-ovog modela one su još veće – mogu da sakupe po 1 litar.

Ako je pulpa ostala od ceđenje povrća, napravite omlet; samo dodajte jaja i začine. Možete je upotrebiti i kao dodatak pilećim ili supama sa povrćem, ali i kao deo sosa za špagete. Ako je pak od voća, koristite je kao dodatak voćnim kolačima. Tu je i smoothie, koji ćete napraviti dodavanjem vode i/ili mleka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *